Pieczenie z Weroniką
Nie mówiłam Wam o tym (a przynajmniej tak mi się wydaję), ale kocham piec i od kilku miesięcy co tydzień coś piekę. Postanowiłam, że pokażę Wam tutaj co ostatnio zrobiłam. Dla zainteresowanych poniżej zamieszczę przepis na wykonanie tego prostego, szybkiego i pysznego dania 😊 Co zrobiłam? Rajski batonik 😃 Według mnie smakuje jak baton Bounty, ale sami oceńcie.
Do wykonania będzie potrzebne:
- 200 g wiórków kokosowych
- 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
- 70 g cukru pudru
- 70 g masła
- kilka kropli aromatu rumowego lub 1 łyżeczka ciemnego rumu (ja użyłam ok. 4 kropli aromatu rumowego)
+ do obtoczenia 200 g mlecznej czekolady (dwie zwykłe tabliczki)
Jeśli ktoś potrzebuje przeliczników to ja korzystałam z tego :), ale oczywiście inne też są dobre.
Jak przygotować?
W misce wymieszać wiórki kokosowe z cukrem pudrem. W garnuszku podgrzać kremówkę i masło, do roztopienia masła, wymieszać. Przelać na wiórki kokosowe, dodać aromat/rum wymieszać i odstawić do lodówki do lekkiego stężenia i nasiąknięcia wiórków.
Po tym czasie masę kokosową wyjąć z lodówki i mocno ściskając odrwane kawałki w dłoni uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na talerzyku wyłożonym papierem do pieczenia, schłodzić w lodówce przez godzinę.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub mikrofali. Każdą kulkę zanurzyć w czekoladzie, wyłożyć na papier, odstawić do stężenia czekolady (można do lodówki).
Przechowywać w lodówce.
Smacznego 😘
PRZEPIS POCHODZI ZE STRONY www.mojewypieki.com
PS. Jeśli ktoś podejmie się zrobienia tych pralin, zachęcam do podzieleniem się efektami w komentarzach ;)
Komentarze
Prześlij komentarz